Jan Steenhagen overleden

Vandaag bereikte ons het verdrietige bericht, dat in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart ons Lid van Verdienste Jan Steenhagen in zijn slaap overleden.

Jan Steenhagen

10 mei 1952 – 13 maart 2020

Als we in Nederland, maar in Twente in het bijzonder, de naam Jan Steenhagen noemen hebben we het over iemand die de belichaming van de basketballsport was. Want waar Jan was, was basketball niet ver weg.
Sterker nog: waar Jan kwam stokte de discussie en was het zíjn betoog. Decennia lang heeft hij met hart en ziel zijn sport verkondigd. Met tomeloze energie, welbespraaktheid, eigenwijsheid en volhardend in zijn meningen en ideeën.
Hij heeft er voor gezorgd dat basketball in Almelo op de kaart kwam middels het White Diamonds Toernooi.

Bij de 25e editie behaagde het Hare Majesteit Koningin Beatrix hem te onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Het White Diamonds was een internationaal toernooi waar de teams van Uitsmijters ook hun bijdrage leverden en waar menig speelster en speler het heden ten dage nog over heeft.
Niet te vergeten zijn uiteraard de vele reizen die hij met verschillende teams heeft ondernomen naar buitenlandse basketballtoernooien.

Maar het werd stil rond Jan. Door een hersenbloeding, rondom Pinksteren 2015, kon hij niet meer uit zijn woorden komen door afasie. En waar Jan altijd om zijn soms felle betogen bekend stond, verstomde het geluid.

Jan werd opgenomen in verzorgingshuis Eugeria en werd daar liefdevol verzorgd. Hij had de kracht om te revalideren en dat zorgde er voor dat hij de krant las en bezig was met sudoku puzzels. Maar wat hij het liefste deed was fotoboeken doorkijken met ontelbare foto’s van, met name, basketball gerelateerd materiaal.
Ook waren er bezoekjes aan enkele wedstrijden van zíjn Uitsmijters in de IISPA en woonde hij nog een keer de seizoen afsluiting bij, met de bbq rondom het Hopman van Beusekomhuis.
Dat was genieten voor hem!!

Een paar maanden geleden ging het echter mis, Jan gleed uit in de badkamer en viel. Gelukkig was er niets gebroken, maar de schade was dermate dat hij nóg lastiger kon lopen en werd dus minder mobiel.
Tot overmaat van ramp verslikte hij zich begin december 2019 tijdens het eten en moest hij naar het ziekenhuis. Na complicaties aan zijn longen, kwam hij er toch weer redelijk bovenop en kon hij midden december weer naar Eugeria.
Maar door wederom een val ging het lopen achter zijn looprek steeds moeizamer en pijnlijker met als gevolg dat hij bedlegerig werd.

Begin maart ging het steeds slechter met Jan en weigerde hij voedsel en medicatie tot zich te nemen. Hij gaf ook te kennen er klaar mee te zijn en wees daarbij op zijn benen die niet meer wilden. Hij nam nog wel af en toe iets te drinken.

Jan laat een onuitwisbare indruk voor menigeen achter!!!

Jan Steenhagen
Jan als coach, hier namens Almelo Bouncers